Klemens Patijn

Klemens Patijn (1976) is een Nederlandste acteur, regisseur en theatermaker. In 2003 studeerde Klemens af aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie. In 1999 rondde hij zijn studie audiovisuele vormgeving af aan de St. Joost Kunstacademie te Breda.

Klemens is de bedenker en initiator van de muziektheatervoorstelling PIANOSTEMMEN. Bij deze productie combineert hij zijn veelzijdigheid: acteren, schrijven, produceren en regisseren om zo voeling te hebben met elk aspect van een verhaal vertellen en theatermaken.

Als acteur speelde Klemens in theaterproducties van Toneelgroep Amsterdam, het Nnt, Tryater, het Muz-theater, Theater EA , Vrienden van de Dansmuziek, Theater Sonnevanck, Theaterhuis ALBA, Tg de Jonge Honden en Tg Goed Gezelschap. Daarnaast maakt, speelt en regisseert hij voorstellingen op festivals als Oerol, de Parade en Karavaan.

Klemens Patijn is ook  te zien in verschillende films en televisieseries, waaronder CastingX, de Hel van ’63, Onder het Hart, Flikken Maastricht, Russen en Spanga’s. Sinds 2011 vertolkt hij de stem van Ernie in de musical reeks Het mooiste van Sesamstraat.

Binnenkort is hij te zien in de tv-serie Verborgen Verhalen van de NPO. Op dit moment speelt hij in de theaters door het land met de voorstelling Oorlogswinter, van Tg de Jonge Honden.

“Als theatermaker haal ik inspiratie uit onderwerpen die worden verzwegen. Het zwijgen is een terugkerend thema in mijn denken. We zwijgen om een hoger doel te dienen, om geen verdriet te willen doen, omdat verbergen beter is, als overlevingsstrategie. Met Tg Goed Gezelschap maakte ik voorstellingen over Tourette en het verbergen van tics (T.I.C.S.), de zwijgcultuur en oorlogstrauma’s in Indische families (Senang) en ontwikkel ik momenteel een nieuw plan met de werktitel ‘Onze geheime vader’. Ik heb sterk het idee dat ik over het onderwerp van PIANOSTEMMEN niet langer zwijgen mag.”